Sarbatori Locale

Tradiţii: Giera

Tradiţiile şi obiceiurile sunt legate pe drumul dintre naştere şi moarte cum ar fi:
– obiceiuri la naştere “ziua ursitorilor”;
– obiceiuri la botez;
– obiceiuri de logodnă-capara-peţit;-nunta;
– înmormantarea;

De asemenea tradiţia sărbătoriri unor hramuri bisericesti prin cunoscutele Rugi din Banat cum ar fi:
– Ruga Sârbească (Dove) de Sf.Rusalii;
– Ruga Românească: prima zi de Sf. Paşti la Toager şi 15 august la Giera;-Ruga Ungurească (Bucsu) la 8 septembrie.

Listă tradiţii:

Ruga Sârbeasca (Dove)

În a şaptea Duminică, după Sfintele Paşti, de Rusalii, localnicii sărbătoresc Ruga Sârbească sau ”Dovi” aşa cum este numită de localnicii de etnie sârbă. În dimineaţa acestei zile, la ora 10.00, are loc Sfânta Liturghie, la biserica ortodoxă-sârbă din localitatea Giera, care de obicei ţine până la prânz, la sfârşitul slujbei religioase, naşii rugii îi invită, pe domn’părinte şi pe cantori la masă unde sunt serviţi cu toate bunătăţile pregătite de gospodine, pentru acestă zi specială. În fiecare an este numit un naş, al rugii, sau mai mulţi. De asemenea toţi participanţii la slujbă se întorc acasă aşteaptând sosirea rudelor, colegilor, prietenilor, etc. pentru a servii împreună cu aceştia prânzul, deoarece aşa cum se ştie prin părţile locului, dacă nu primeşti vizite, în ziua de rugă, nici nu simţi că sărbătoreşti dacă nu ai cu cine împărtăşii aceste momente minunate, şi un lucru de reţinut este faptul că nu se invită personal pe nimeni, poate să vină cine doreşte şi crede de cuviinţă că este binevenit în acea casă.

În jurul orei 16.00 are loc slujba tăierii “colacului de rugă” tot la biserica ortodoxă-sârbă din localitate, la care participă un sobor de preoţi, locuitorii comunei precum si toţi invitaţii (sau “goştii” aşa cum sunt numiţi prin părţile Banatului).

Naşii rugii aduc la biserică colacul mare, colacul mic, tort, prăjituri, sucuri, vin şi bere pentru a fi serviţi toţi participanţii la slujbă, şi după un vechi obicei în curtea bisericii după Sfânta Vecernie se cântă şi se dansează.

Ritualul tăierii colacului constă în purtarea colacului mare din mână în mână de către naş şi preot după aceea se rupe în patru şi se împarte oamenilor prezenţi iar colacul cel mic se dă naşilor care vor fi la anul viitor.

După vreo două ore petrecute în curtea bisericii se pleacă acasă pentru a servii cina cu musafirii, prietenii, rudele pentru ca apoi să se pregătească pentru a merge toţi la bal, în sat, la Căminul Culturăl din Giera unde toată lumea se distrează şi dansează în compania unei formaţii de muzică.